KURSEN BLÄNDAD FÖR TREDJE GÅNGEN

FAGS bjuder in till:

BLÄNDAD

– En kritisk kurs om vithetsnormer

Vi måste snacka om vitheten inom feminismen.

Vi måste snacka om vitheten och rasismen inom konsten.

Vi måste göra upp med de privilegier som vithet ger i vårt samhälle.

Vi måste se hur vithet hänger ihop med andra maktstrukturer.

På universiteten finns akademiska kritiska vithetsstudier, det är jättebra men Bländad är nåt annat. Vi utgår från vardagliga situationer och diskussioner och använder oss delvis av personliga erfarenheter. Bländad är del av folkbildningstraditionen, en deltagande kurs där vi lär av varandra. Vi kommer att ta oss an ämnet vithet utifrån följande teman:

Normer och begrepp. Separatism, representation och intersektionalitet. Historiskt och globalt, kolonialism. SVAR PÅ TAL. Privat och politiskt. Populärkultur. Vithet i Sverige.

Kursen riktar sig till feministiska konstnärer* som INTE utsätts för rasism och som vill ta ansvar för de privilegier som kommer med vithet.

*konstnärer, kulturarbetare, konstutövare (vi bryr oss inte om din utbildning)

BLÄNDAD är en kurs med åtta kurstillfällen med start 5:e mars 2015 på Konstepidemin i Göteborg.

Övriga datum är: 19/3, 1/4, 15/4, 23/4, 7/5, 21/5 och 28/5.

Varje tillfälle är 3 timmar och hålls på kvällstid klockan 18-21. Vi ser helst att du kan delta vid samtliga tillfällen.

Kursen hålls på svenska, har 15 platser och kostar 500 kr för privatpersoner (det går att förhandla om priset vid behov). Pris för institutioner ges vid förfrågan.

Intresseanmälan görs till: info.blandad@gmail.com senast 1:a mars.

BLÄNDAD ingår i FAGS verksamhet (Feminist Art Gallery, Solidarity) och organiseras av konstnärerna och pedagogerna Zafire Vrba och Johanna Gustavsson som en del av deras residens på Konstepidemin/Angered under våren 2015. Flera pedagoger kommer att bidra under kursens gång. Tack till er i den anti-rasistiska rörelsen som hjälpt oss med förberedelserna! Det är tredje gången kursen hålls.

Här kan du läsa mer om FAGS: fags.se

1 kommentar

Lämna en kommentar