RESIDENS ANGERED

pressJohZaf

Zafire Vrba och Johanna Gustavsson nya residenskonstnärer i Angered

Residens Angered är glada att presentera konstnärerna Zafire Vrba och Johanna Gustavsson som under våren kommer att genomföra konstprojekt i Angered på Blå Ställets konsthall samt på Konstepidemin vid Linnéplatsen.

Bakom Residens Angered står Föreningen Konstepidemin, Konsthallen Blå Stället, Kultur i Väst med stöd av Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen. Genom att välja två konstnärer med starkt politiskt engagemang och konstnärlig skärpa vill vi lyfta relevanta frågor om vem konsten är till för och vilken roll platsens betydelse har för konstnärliga, sociala och politiska processer.

Till residenset i Angered bjuds konstutövare för att utveckla projekt lokalt, utifrån platsen och i samverkan med boende. Residenset ger också plats för samtal, möten, workshops och föreläsningar. Tillsammans vill Blå Stället, Konstepidemin och Kultur i Väst skapa nya vägar in i konsten. Det handlar inte om att ge konstnärer nya arenor att visa konst på, utan om att konsten ska vara en plats för tänkande och ges plats att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Bländad

Under våren håller Gustavsson och Vrba kursen Bländad – en kritisk kurs om vithetsnormer inom konsten och feminismen. Kursen kommer hållas på Konstepidemin under hela residensperioden. Bländad riktar sig till feministiska konstnärer som inte själva utsätts för rasism, med syftet att kritiskt granska, och hitta strategier för att motverka, vithetsnormerna som råder i konstvärlden och i samhället i stort.

Konflikt

I maj förvandlar de Blå Ställets konsthall till en kollektivverkstad för affischproduktion. Hit kommer bland annat elever och personal från den före detta Angeredsateljén att bjudas in för att trycka under temat ”konflikt”. Förhoppningen är att samtala med andra konstnärer om utrymme och förutsättningar att arbeta som konstnär och vad platser som till exempel Blå Stället och Konstepidemin kan ha för betydelse. Konstepidemin är Sveriges största arbetsplats för konstnärer i det fria kulturlivet, Angeredsateljén var en mycket framgångsrik förberedande konstnärlig utbildning i Angered mellan 2001–2011.

Kollektivverkstadens tryck/affischer sammanställs i en utställning på Blå Ställets konsthall mellan 29e maj och 18e juni 2015.

Johanna Gustavsson arbetar som konstnär och pedagog. Genom text, performance, interaktioner och feministiska handlingar tar hon sig an ämnen relaterade till kropp, klass och hudfärg. Johanna har varit del av ett flertal samarbeten bland annat radikal pedagogik, MFK: Malmö Fria Kvinnouniversitet, föreningen JA!, I want a president… , Nobody Puts Baby In A Corner, och Produktionsenheten. Johanna är utbildad på konsthögskolan Valand i Göteborg och på Whitney Independent Study Program i New York.

Zafire Vrba är konstnär och pedagog med ett arbetsområde som omfattar pedagogik, performance, video, foto och text. Verken utforskar trygghet, reproduktion, lust, religion och transpolitik. Zafire är även programledare på Utbildningsradion och jobbar med the Unstraight Museum. Zafire är utbildad på Angeredsateljén i Göteborg och Nyckelviksskolan i Stockholm.

Johanna Gustavsson och Zafire Vrba driver tillsammans FAGS – Feminist Art Gallery, Solidarity, en feministisk separatistisk plats för konst.

Konstepidemins program

Blå Ställets program

2 kommentarer

  1. Hej Zafire!
    Låter kul o bra allting!
    Alice tyckte du höll en intressant dag på RFSL också.
    Kram från Sofia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s