Alltså nu har jag suttit och kollat på dig…

-Alltså nu har jag suttit och kollat på dig hela kvällen och jag lyckas inte riktigt placera dig

Ljudverk, 4 minuter, 2017

Ljudverket är baserat på frågor och påståenden som många transpersoner får höra och vad som skulle kunna vara rimliga svar. Zafira Vrba Woodski skapade verket till utställningen Min identitet på Motala Konsthall 2017. Sedan dess har verket även framförts på Marabouparken Konsthall, Södertälje konsthall, Trans Fest Stockholm, Radio Cyklopen och i flertalet utställningar av projektet Transtillstånd. Materialet till frågorna och svaren har samlats in genom det verbala självförsvarsprojektet SVAR PÅ TAL som Zafira är med och driver sedan starten 2011.

Text från utställningskatalogen till Min identitet:

Jag har så länge jag kan minnas utsatts för transfobiskt och sexistiskt våld, fysiskt eller verbalt. Det var först när jag hittade feminismen som jag förstod att detta våld är strukturellt. Innan jag fattade det tog jag på mig massa onödig skam för att folk inte tyckte att jag passade in. Nu när jag tränar både andra och mig själv i verbalt självförsvar är det just skam som vi ofta tränar på att försvara oss mot. Det är omvärlden som har problem, inte vi transpersoner.

Medverkande: Kay Bradshaw, Per Carlstein, Karolina Eriksson, Joakim Forsgren, Johanna Gustavsson, Kaiko Gustavsson, Mina Gäredal, Rio Gäredal, Lasse Långström, Tomas Nanne-Sandberg, Andie Pirata, Mario Brio Runesson, Lizz Sharr, Sigge Skårman, Jojo Stenberg och Zafira Vrba Woodski