Transtillstånd

Transtillstånd är ett större konstprojekt som Zafira arbetat med sedan 2017. Projektet är baserat på material från Zafiras och andras transpersoners erfarenheter av att befinna sig i transtillstånd. Projektet rymmer film, performance, foto, ljud, installationer och texter. Första gången projektet visades var på Galleri Hörnan i Falun under hösten 2020. Sedan dess har Transtillstånd visats i olika former på Malmö konstmuseum, Malmö Folkets Park, StaDemonia Tattoo Stockholm, Gallery Detroit Stockholm, Vantörs kyrka och Apotekshuset i Sollefteå. Kommande utställningar 2022 är på NotQuite i Fengefors i maj och på Konstepidemin i Göteborg i november.

Filmerna Death is my pronoun, On Animals and Cleaning och I’m continuously crying tears of estrogen and tears of testosterone ingår i Transtillstånd och finns separat beskrivna under kategorin Film här på hemsidan.

Bilder från Pronomenserien (2017-2021) som är en del av Transtillstånd

Ur utställningstexten för Transtillstånd på Galleri Hörnan i Falun, 2020

Transtillstånd är en tidsresa till 1600-talets häxprocesser, könsuppdelade toaletter, minnesstunder för döda vänner, undervattensmeditation, tvångssteriliseringar, Sveriges rasbiologi och till euforin av att vara transperson.

Zafira Vrba Woodski tar sig an dessa historier som olika transtillstånd. Video, ljud och foto blir en slags nutidsarkeologi i skapandet av en egen historia och släktskap bakåt och framåt i tiden. Resan i Transtillstånd är inte linjär med start och mål, dåtid och nutid. Den queera tiden är revolutionär.

Historien för personer som bryter samhällets normer för kön och sexualitet kantas av ytterligheter. I många kulturer har vi haft viktiga roller och ansetts ha särskilda förmågor för läkning, visdom och magi. Men vi har också förföljts och trakasserats, inte minst i nutid.

En vanlig skildring av transpersoner* är ett före- och efternarrativ. Alltså berättelser om att vara ”född i fel kropp”, genomgå könsbekräftande behandlingar och sen bli “klar” med sin könsidentitet. För en del transpersoner stämmer detta narrativ, men för många är könsidentiteten ett livslångt utforskande mellan eller bortom de två juridiska kön som finns i Sverige idag.

Transtillstånd handlar om detta livslånga utforskande av identiteter som är lika mycket allmänmänskliga, icke-mänskliga som bortom-mänskliga. Binära kön (man och kvinna) genomsyrar både vårt språk, tänkande, vetenskapliga och juridiska system. Därför är Transtillstånd också ett pågående och konstant utforskande av det som finns bortom allt detta.

*Transperson och queer är nutida och västerländska begrepp. I alla kulturer har det funnits människor som överskridit identiteterna kvinna och man. Det går inte att kalla dessa personer för queera eller transpersoner utan att riskera att ge sig själv ett kolonialt tolkningsföreträde. Men dessa personer har alltid funnits, det är viktigt att få det sagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s