Sexbyrån

sexbyrånZafire Vrba och Ebba Jonsson är programledare för UR:s serie ”Sexbyrån” som riktar sig till särskolan. © Foto: Karin Alfredsson/UR. Får endast användas i samband med denna serie. 

NY BANBRYTANDE SERIE OM SEX FÖR SÄRSKOLAN 

Hur känns det att vara kär? Var och när får man onanera?  Vad händer när man blir kåt? Och hur visar jag vad jag vill – och inte vill? Nu sänder UR Sexbyrån, den första tv-serien någonsin om sex för ungdomar med en intellektuell funktionsnedsättning.  Sexbyrån handlar om kroppen, känslor, kärlek och sex och vänder sig till högstadie- och gymnasieelever i särskolan. Den sänds i SVT1 med start 2 oktober. 

 Sexbyrån är en serie i sex delar som utgår från ungdomarnas egna frågor om sex. I serien blandas studiosamtal med dramatiseringar, reportage och nyskrivna låtar om kropp och sex. Ungdomspanelen besvarar funderingar kring kärlek och sex och ungdomarnas egna animerade dikter sätter ord och bild på känslor som kan vara svåra att formulera. Sexbyrån är lustfylld och tydlig och de flesta av de medverkande har själva en intellektuell funktionsnedsättning. Det gör att tittaren lätt kan identifiera sig och leva sig in i de situationer som skildras. I första avsnittet förklarar programledarna Ebba Jonsson och Zafire Vrba vad som händer med kropp och känslor i puberteten. Och vi får veta hur det gick till när Selma fick sin första mens. Omklädningsrummet förvandlades till ett discogolv och mensen firades med en mensschlager!

– Vi ville göra en serie som ger ungdomar med en intellektuell funktionsnedsättning en egen röst och som bejakar deras rätt till sin sexualitet. Alla har rätt till kunskap om sin egen kropp, säger Zafire Vrba som till vardags är hantverkspedagog och sexualupplysare i en särskola.

Att få kunskap om kroppen, känslor, sexualitet, gränser och sex är viktigt för alla ungdomar.  Får man inte möjlighet att träna sig i att sätta egna gränser och att uppfatta andras kan man bli osäker inför sin egen sexualitet, och få svårt att hantera ett nej eller våga säga ja. För att kunna kommunicera sin egen sexualitet behöver man dessutom ett språk för sex, lust och känslor. Det är kunskap som kan vara svår att hitta på egen hand. Men nu kommer Sexbyrån. Sexbyrån visas i SVT1 kl. 23.00 med start onsdag 2 oktober. När serien sänts finns den att se i UR Play. Följ länkarna här nedanför till de olika programmen samt lärarhandledningen skriven av Zafire Vrba.

För intervjuer eller info om programmet, kontakta pressansvarig på UR: linnea.hallgren@ur.se

Första programmet: Pubertet

Andra programmet: Kär

Tredje programmet: Sex

Fjärde programmet: Säkrare sex

Femte programmet: Ihop

Sjätte programmt: Internet

Lärarhandledning till Sexbyrån: handledning_sexbyran

Titta gärna på panelsamtal med Olof Risberg, Thérèse Juvall, Lotta Löfgren Mårtensson och Zafire Vrba om sexualkunskap i särskolan. Programmet sändes i Kunskapskanalen och finns här.

Sjuksköterskan Mona Stenmark har skrivit en uppsats om Sexbyrån!Läs den här: mona.stenmark.slutuppgift.sexbyrån

6 kommentarer

  1. Hej! Jag heter Lina. Jag undrar om det blir flera program och hur anmäler man sig i så fall att vara med. Mvh Lina Dalnäs Lyckhage

    1. Hej Lina! Jag tror inte att Utbildningsradion har planerat några fler program i serien Sexbyrån. Jag sparar din epostadress och hör av mig om det skulle bli några fler program som jag är inblandad i. Allt gott, vänliga hälsningar Zafire Vrba

  2. Jag saknar att ni inte tar upp självförsvar för tjejerna. Med tanke på att kvinnor med funktionsnedsättning i högre grad utsätts för sexualiserat våld än andra kvinnor så är det ju extra viktigt. Ett helt program om det hade varit bra.

    1. Hej Kerstin! Jag håller helt med! Jag hoppas på fler säsonger för att kunna ta upp självförsvar och mycket annat som inte fick plats i de sex första avsnitten. Tack för förslaget!

  3. Hej! Jag är lärare och jag tänkte visa sexbyrån för mina elever och så finns den inte kvar. Visserligen finns det en kortare version på SLI men jag skulle vilja visa den som är från 2013. Varför har den försvunnit? En så viktig serie borde varken försvinna eller förkortas. Hälsningar Cicci

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s