Transtillstånd på Galleri Hörnan

Varmt välkommen till utställningen Transtillstånd – erfarenheter av att vara trans

Zafire vrba visar foto, video och ljud

27/8 – 5/10  2020

Galleri hörnan i Falun

öppet måndag-fredag 8-18

Transtillstånd är en tidsresa till 1600-talets häxprocesser, könsuppdelade toaletter, minnesstunder för döda vänner, undervattensmeditation, tvångssteriliseringar, Sveriges rasbiologi och till euforin av att vara transperson.

Zafire Vrba tar sig an dessa historier som olika transtillstånd. Video, ljud och foto blir en slags nutidsarkeologi i skapandet av en egen historia och släktskap bakåt och framåt i tiden. Resan i Transtillståndär inte linjär med start och mål, dåtid och nutid. Den queera tiden är revolutionär.

Historien för personer som bryter samhällets normer för kön och sexualitet kantas av ytterligheter. I många kulturer har vi haft viktiga roller och ansetts ha särskilda förmågor för läkning, visdom och magi. Men vi har också förföljts och trakasserats, inte minst i nutid.

En vanlig skildring av transpersoner* är ett före- och efternarrativ. Alltså berättelser om att vara ”född i fel kropp”, genomgå könsbekräftande behandlingar och sen bli “klar” med sin könsidentitet. För en del transpersoner stämmer detta narrativ, men för många är könsidentiteten ett livslångt utforskande mellan eller bortom de två juridiska kön som finns i Sverige idag.

Transtillstånd handlar om detta livslånga utforskande av identiteter som är lika mycket allmänmänskliga, icke-mänskliga som bortom-mänskliga. Binära kön (man och kvinna) genomsyrar både vårt språk, tänkande, vetenskapliga och juridiska system. Därför är Transtillstånd också ett pågågende och konstant utforskande av det som finns bortom allt detta.

*Transperson och queer är nutida och västerländska begrepp. I alla kulturer har det funnits människor som överskridit identiteterna kvinna och man. Det går inte att kalla dessa personer för queera eller transpersoner utan att riskera att ge sig själv ett kolonialt tolkningsföreträde. Men dessa personer har alltid funnits, det är viktigt att få det sagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s