Degentrifieringskontoret 18/6

Foto: Ljubomir Popovic

Degentrifieringskontoret presenterar: Excavations of Substructures: The Gentrified Body

Varmt välkomna till 18:e våningen i Norra tornen i Hagastaden i Stockholm där det queer-geopolitiska konstprojektet Degentrifieringskontoret har utställning! Endast en kväll, 18/6 kl 17-22.

Några av mina filmer är med i sällskap av Luki Essender, Madeleine Hertz, Annabell Chin, Ljubomir Popovic och Jussi Jailheart.

Degentrifieringskontoret, grundat av Jussi Jailheart, är ett queer-geopolitiskt konstprojekt och plattform som skapar möteplats för konstnärlig forskning om gentrifieringsprocesser som staden exponeras av. Degentrifieringskontoret vill drömma, utforska och hitta rötter i en stad utanför socialekonomiska processer som gör bostäder till kapital. Utställningen arrangeras av Jussi Jailheart i samarbete med Ljubomir Popovic.

Mer information finns här.

Under distinkt natt där ljuset sveper ner från gatubelysningen. Skuggorna som flyter med de smala gatorna adresserade över dalen, likt en struktur från snäckmönster, ifrån och inom stadens centrum. Kan det finnas en rekonstruktion där stadsplanerna är avgörande? Vi ställs inför det framtida stad enligt plan, där vi observerar och delar utrymmet. Det skärs igenom asfalt och en trottoarkant öppnas. En bulldozer med kloformad metallskopa griper tag i en bit asfalt och öppnar upp så kanterna är skarpa. När trottoaren spricker och från skopan dess gnista graverar i ett hack. Maskineriet vibrerar och det tjuder rök från motorn som fyller varje gaturum. Medan staden andas förnyas stadsbilden, den omformas och appliceras i upprepning, och parallellt med det; har vi ett överflöd av utrymmen. Överflödet av omedvetna vägar och eliminerade tvetydigheter där infrastrukturen sträcker sig i en repetitiv subtilitet. Det som är förfallet håller nu på att byggas upp. Ut med vad som misslyckats, det nedgraderade – som dragits ur lager av grus, sand och jord. Där vi går i stadens periferi och känner lukten av asfalt och betong – en regnig dag – staden, gatorna, ett rutnät som leder oss därefter genom våra dagliga rutiner och otydligheter.Vad bygger vi upp, den struktur vars funktion fyller vår stad, för att skydda, inkludera och utesluta, för en mer tillgänglig stadsfär? En stadsplan som ställs inför sociala strukturer beroende på makt och ekonomi, en plan som utvecklas inom en förväntad tidsram. Vad finns närvarande och övergivande i det offentliga, inom samhällets ekonomiska rutiner? Kan det vara i mellanrummen, det som leder till en väsentlig aspekt av dess interna och externa arrangemang? Vi väcker tanken på fysisk planering och deltar i en begäran – väsentligheten i upprepning över en enhetens fält. Det kognitiva kapitalet anses vara självutnyttjande, men i den mänskliga faktorn skiljer sig också ett gap i individualitetens huslighet.Vi ser eller deltar sällan med ingående produkter från utrymmen av infrastrukturer och byggarbetsplatser eller vad som har kommit att ha en betydande inverkan på samhällets resultat. Konsumtionen av en produkt vi aldrig ser på ytan. Det husliga elementens väsentlighet kan fungera som en signal i det offentliga, som håller ihop ett komplext infrastrukturellt system. Genom att se på staden som en gentrifierad kropp, hur håller vi oss då borta från ett monument? Skapar vi transparens genom att undvika hinder? Skulle vi, i en parafiktiv värld, skapad av postkoloniala och kapitalistiska stater, kunna uthärda materialiteten från ruinerna? Kan vi genom att skapa unika dynamiska former som omfattar alla aspekter av vårt framtida liv skapa en gemensam utopi? Ett hållbart resultat från den traumatiska nostalgi i överflöd, som överväger medvetenhet, med fördelaktig inkludering i varje utrymme och fråga.När man upplever ekonomin med gentrifiering processer, är det viktigt att förtydliga de kritiska och konstnärliga tillvägagångssätten, prekärt och exakt, inom en politisk kamp. Eftersom våra hem och skydd kan bli en del av en dålig stadsekonomi i företagsinvesterarnas händer är det nödvändigt för efterdyningarna av stadsutvecklingen att hitta metoder som använder kreativa och dynamiska möjligheter för att bromsa processen. Med kreativa och dynamiska förmågor, genom att använda konst för att mobilisera och ge en kritisk förhållning till den urbana gentrifieringen. De konstnärliga valen väcker tankar och ett djärvt tillvägagångssätt för social förändring bort från stadens förfall och ägandeskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s